UNIVERZITETSKI CENTAR

Ceremonija otvaranja Počasnog Konzulata Crne Gore u Lionu.

12. februara 2019. godine studenti sa smjera za Međunarodno hotelijerstvo i menadžment Vatel Montenegro prisustvovali su ceremoniji otvaranja Počasnog Konzulata Crne Gore u Lionu.


Ceremonija otvaranja Počasnog Konzulata Crne Gore u Lionu.

12. februara 2019. godine  studenti sa smjera za Međunarodno hotelijerstvo i menadžment Vatel Montenegro prisustvovali su ceremoniji otvaranja Počasnog Konzulata Crne Gore u Lionu. Imali su priliku da se susretnu i fotografišu sa gospodinom Sebbanom, kao i sa Njegovim Kraljevskim Visočanstvom princom Borisom Petrovićem – Njegošem. Tokom svog boravka imali su priliku da posjete Vatel Lyon školu i da prisustvuju časovima sa ostalim Vatelovim studentima. Studenti su podijelili sa nama svoje fotografije, utiske i iskustva tokom svoje posjete.

     Moje iskustvo u Lionu je zaista nadmašilo sva moja očekivanja. Izvanredan doček hostova,   odnosno studenata  Vatela u Lyon-u koji su se zaista potrudili da nam bude lijepo i prijatno je doprinjelo da utisak bude izvanredan.Bili su naši “turistički vodiči” pa su nam pokazali znamenitosti grada, interesantna mjesta, stari grad i još mnogo toga.Mogu reći da sam se osjećala kao da sam dio njih i veoma sam srećna što sam imala priliku da osjetim tradiciju jedne francuske porodice.Takođe mogli smo da prisustvujemo predavnjima koja su bila veoma interesantna i korisna.Studente koje smo upoznali su jako bili prijateljski raspoloženi, bilo su znatiželjni da saznaju nešto više o nama, o Crnoj Gori  i našem Vatelu.Čak su neki studenti naučili par riječi iz našeg jezika.Profesor iz negotiation-a nas je dočekao sa riječima “Dobar dan” što nas je oduševilo.Kasnije nam je rekao da je bio u Jugoslavaiji koja ga je očarala i izrazio je želju da posjeti  Goru Goru.Posebno sam zadovoljna što sam mogla dosta dobro da razumijem predavanja s obzirom na to da su bila na  francuskom jeziku.Pored toga, upoznali smo dosta ljudi, odnosno prijatelja naših hostova sa kojima smo išli u Vatel Caffè, grad, čak  smo  organizovali večeru  kod mene, odnosno moje sad drugarice Solene koja me je ugostila.Mogu reći da smo se kolega Boris i ja oduševili jer smo zaista uživali  u francuskim specijalitetima koje su nam naše kolege iz Francuske, Solene, Clement, Thibault i Esteban pripremili.Uživajući u vinu kao i u pogledu  iz Diplomatica, poznatog restorana u Lionu, dogovrili smo se da ćemo ih obavezno i mi ugostiti i pokazati ljepote naše zemlje, odnosno gradova , naravno upoznavajući ih sa crnogorskom  tradicijom i kulturom.

Narednog dana moj kolega Boris i ja smo imali priliku da vidimo kako Vatel restoran funkcioniše u Lionu gdje smo imali priliku i   da degustiramo odlična francuska vina.Nakoj toga uslijedilo je grupno slikavanje mojih kolega  Borisa, Kristiana, Renate i mene sa našim   hostovima, direktoricom Vatela u Lionu   i sa  Aline Renard-Wang .

Zatim usledio je odlazak u City Holl-Hôtel de Ville   .Razlog naseg odlaska jeste što smo dobili poziv od gospodina Alain-a Sebbana da kao izabrani predstavnici   Vatela  iz Crne Gore  budemo na svečanoj manifestaciji povodom otvaranja Konzulata Crne Gore u Lionu.Biti dio ovakvog događaja je zaista privelegija za nas.Imali smo priliku da uslužimo goste našim poznatim crnogorskim vinom, Vrancem iz 2015.godine za koje su mnogi rekli da je izvanrednog ukusa.Pored upoznavanja sa gospodinom Alain Sebbanom, osnivačem Vatela, imali smo priliku da se upoznamo sa našim princem Nikolom Petrovićem Njegošem.Pričali smo sa njim o našim utiscima iz Liona, o Vatelu, naravno i   o našoj lijepoj domovini Crnoj Gori pa je kralj pri završetku razgovora rekao da ipak gdje god bio, srce mu je uvijek u Crnoj Gori.Takodje upoznali smo gospodina Thomas-a Mee-a koji je vlasnik luksuznih hotela.Medju zvanicama su bili i ministar Spoljnih poslova, gospodin Zoran Janković, predstavnik ADRIA.M Mr.Jean-Pierre Biot kao i potpredsjednik Philippe Vorburger,  Mr.Betrtrand Thibert,  konzul Crne Gore u Lionu, Mr.Jean-Dominique Durant i mnogi drugi.

Slušajuci našu himnu koja je za mene najljepša na svijetu a zatim i francusku,  osjećala sam se u tom trenutku veoma ponosnom jer biti dio nečeg ovakovog je ogromna čast i raduje me što sam među izabranim bila baš i ja.

Narednog dana pripremili smo se za povratak u Crnu Goru.Do aerodroma nas je vozio  Jean-François Duhamel lični vozač Alain Sebbana što je bilo za nas takodje velika čast.

Enormnu zahvalnost osjećam prema gospodinu Alainu Sebban-u koji nas je pozvao, naravno prema upravi našeg fakulteta, Vatelu Lyon-u , a posebno prema našim  hostovima koji su takodje zaslužni da ovo putovanje bude iskustvo kojeg ću se uvijek rado sjećati i koje mi je Francusku jos više približilo.

Biti Vatel student je zaista priveligija!Zahvaljući njemu, mogu da kažem da sam dio jedne globalne studentske mreže koja ne prestaje da se širi.

 Nora Sekulić, student II godine Vatela


VAŠ SAGOVORNIK
Kontaktirajte ovaj univerzitetski centar

Admissions
Ines Pajovic
Oktoih1, Donja Gorica
Podgorica - ME

Kontaktirajte ovaj univerzitetski centar
+382 20 410 726
NAĐITE ODGOVARAJUĆE OBRAZOVANJE

U TRI ETAPE
Nekoliko klikova
je dovoljno!

MARKO POLO
Studenti,
prokrčite sebi put
na međunarodnom nivou

Saznajte više o tome
II ciklus specijalizacija
Direktor Međunarodnog hotelijerstva

Saznajte više o tome